5 tips voor de perfecte elevator (Amsterdam Food) pitch!

Gefeliciteerd! Je hebt al je ideeën en creativiteit samengebracht tot een prachtig product waar je trots op bent. Dan is het nu tijd voor de volgende stap, het verkopen van jouw product! Je hebt vast weleens gehoord van de uitspraak ‘je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken’. Vandaar dat die eerste indruk zo ontzettend belangrijk is. Een manier om een goede eerste indruk te maken is de zogeheten ‘elevator pitch’. Stel je voor, je hebt je ingeschreven voor Amsterdam Food Pitch 2020 (dat kan nog!) en staat voor onze vakjury, en je hebt ongeveer 1 minuut om jouw product te verkopen. Hoe doe je dat? We geven je hieronder 5 tips voor de perfecte elevator (Amsterdam Food) pitch!

Let op je lichaamstaal
De manier waarop je verkoopt is net zo belangrijk, of niet belangrijker, dan de dingen die je vertelt. Begin het gesprek met een hand en stel jezelf voor, zo maak je meteen contact. Zet je schouders naar achter en sta met beiden voeten stevig op de grond, zo straal je zelfvertrouwen uit. Ook heel belangrijk: houd oogcontact!

Wees ‘straight to the point’
Niemand vindt het interessant om naar een monoloog te luisteren, en zeker een investeerder niet die ontzettend druk is. Begin met een korte introductie van jezelf en jouw product waarbij je vooral de nadruk legt op wat jouw innovatie kan betekenen voor het bedrijf van de ander. Verkoop de wederzijdse interesse, en niet alleen wat de ander voor jou kan betekenen. Om dit goed te kunnen doen is voorbereiding ontzettend belangrijk!

Oefen je pitch hardop
Dit klinkt misschien vreemd, maar het helpt wel om je verhaal overtuigender over te brengen. Als je over elk woord struikelt zal je onzekerder overkomen dan je waarschijnlijk bent, wat niet helpt voor de verkoop van je product. Oefen je pitch voor de spiegel en let hierbij ook op je lichaamshouding, je gezichtsuitdrukkingen en je bewegingen. Zou jij jouw product kopen na deze pitch?

Wees enthousiast
Enthousiasme is aanstekelijk. Laat zien hoe positief en gedreven je bent om dit product tot een groot succes te brengen! Mensen voelen zich aangetrokken tot vrolijke en positieve mensen, dus zorg dat je dit uitstraalt.

Eindig je pitch met een vraag en een ‘call to action’
De ideale situatie is als je een volgende meeting kan plannen, om je product meer in detail uit te leggen. Eindig bijvoorbeeld met de vraag ‘Ben jij geïnteresseerd in een volgende meeting, waarin ik je kan vertellen hoe [jouw product] kan leiden tot een vermindering van jouw kosten voor de aankomende 3 jaar [wederzijdse interesse]?

Als je al deze stappen volgt, staat jouw elevator pitch als een huis en vertel je een kort en krachtig verhaal waarin je de perfecte eerste indruk maakt. Heb jij je ook al ingeschreven voor Amsterdam Food pitch via de website? Dan kan je mooi onze jury omverblazen met jouw pitch over je product. Succes!