Aan tafel met de winnaar van 2019 Dave Hurkmans van Dave’s True Food Flavours

Winnaar Amsterdam Food Pitch 2019
Hij neemt ons mee in zijn belevenissen van aanmelding voor AFP tot de positieve afloop van zijn deelname. Het avontuur begon na een conversatie over de toekomst van True Food Flavours met een bevriend culinair adviseur. Dave meldde zich spontaan aan voor de 2019 editie van Amsterdam Food Pitch. Na de levering van zijn poeders aan AFP ontving hij het verrassende nieuws dat hij was geplaatst op de shortlist van 12 kandidaten voor de volgende ronde. Een scenario waar hij nooit op gerekend had, maar des te meer zin had in de finale van deze spannende competitie.

Het product
De poeders van Dave zijn gemaakt van 100% verse groenten en fruit en zijn op de markt gezet als innovatieve smaakmakers. In het productieproces wordt elk product op zijn eigen manier bereid voordat ze gedroogd worden, dit zorgt voor een unieke smaak. Dankzij dit proces is de smaak van de poeders heel anders dan de huidige groente- en fruitpoeders. “Om mijn kansen te vergroten, heb ik mijn assortiment onder de loep genomen en gereduceerd van 40 naar 8 smaken. Zo kon ik mij volledig richten op het perfectioneren van mijn product”, aldus Dave. De volgende stap was de juiste verpakking vinden voor zijn product. Met de belangrijkste vraag: hoe blijft de kwaliteit gewaarborgd? Dave concludeerde dat de houdbaarheid van zijn product stijgt bij een verpakking die donker en luchtdicht is. Dit betekende echter wel dat de kleuren van de poeders niet zichtbaar zouden zijn. De beste oplossing werd gevonden in een metalen blikje dat hersluitbaar, donker en vooral stijlvol is.

Wat heeft Amsterdam Food Pitch opgeleverd?
“Het winnen van Amsterdam Food Pitch zorgde voor de nodige naamsbekendheid; zo werd mijn product genoemd in diverse media waaronder Entree Magazine en het Horeca Magazine en ook social media barstte los. Geweldig om te zien”.

Om mijn product in de schappen van o.a. De Kweker te krijgen, moest ik een duidelijk plan maken. Hier kreeg ik als winnaar van de verkiezing hulp bij van de Kitchen Republic Academy. Zij hebben mij begeleid bij de ontwikkeling, branding en lancering van mijn product. De mede food-startups die ook in het programma zitten, delen ervaringen en tips en er worden experts uitgenodigd om hun expertise te delen. Alle deelnemers worden constant uitgedaagd om vooruit te kijken naar de gewenste toekomst van jouw product”, aldus Dave.

Ondersteuning vanuit De Kweker
De meest positieve associatie die Dave heeft bij Amsterdam Food Pitch is de hulp van De Kweker. Zoals hij het zelf beschrijft: “Door De Kweker kwamen onze producten uiteindelijk in het schap te liggen. Daarnaast zijn hun experts altijd bereid je te helpen, wat een gevoel van zekerheid geeft”. Tijdens de afgelopen editie van de Horecava werd er in de stand van De Kweker gewerkt met producten van de finalisten. Dit laat de steun vanuit De Kweker zien, want niet elke start-up heeft de liquide middelen om zijn producten tentoon te stellen op de Horecava.

De volgende stappen
Een jaar na de finale van Amsterdam Food Pitch mag Dave met trots zeggen dat zijn product in de schappen ligt en hij momenteel druk bezig is met het geven van kookdemonstraties en nog meer naamsbekendheid te genereren.  Daarbij blijft hij de smaken van zijn product ontwikkelen en testen. Amsterdam Food Pitch was voor Dave het medium om zijn product op de markt te brengen en te leren wat de volgende stappen zijn. Maar zelfs voor de finalisten die uiteindelijk geen prijs winnen, kan Amsterdam Food Pitch hét duwtje in de rug zijn dat je als ondernemer nodig hebt. “Wij hebben uiteindelijk een prijs gewonnen, wat geweldig is, maar andere finalisten die niet in de prijzen zijn gevallen hebben uiteindelijk ook hun product in de schappen weten te krijgen. Dit laat alleen maar zien dat met vertrouwen in jezelf, je product, en een beetje hulp van buitenaf je veel kunt bereiken.” aldus Dave.

Dave beschrijft het hele proces van aanmelding tot finale als een geweldige leerschool. “Onze basis ligt in het cateren. Productontwikkeling was voor ons als een bijproduct ontstaan uit creativiteit”. Tijdens Amsterdam Food Pitch ontdekte Dave dat hij deze tak van zaken ook erg interessant vond. Hoe meer hij bezig was met het testen, bewerken en aanpassen van het product, hoe passioneler hij werd voor zijn eigen product.

Doe mee aan Amsterdam Food Pitch 2020
Amsterdam Food Pitch helpt je in jouw journey om een succesvolle food entrepreneur te worden. Je kunt jezelf hier inschrijven tot 10 augustus! Hopelijk zien wij jullie daar waar we onze verhalen kunnen uitwisselen.