De toekomst van de food & horeca industrie met Marjan Ippel & Nancy van Batenburg

Samen staan we sterk
Het was het onderwerp van elk gesprek van de afgelopen 4 maanden: de coronacrisis. Deze periode heeft op veel bedrijven een grote impact gehad. Samen met Marjan Ippel, foodtrendanalist en tevens eigenaar van trendbureau Talkin’ Food, en Nancy van Batenburg, hoofdredactrice van Culy.nl, bespreken wij de beleving en effecten van de coronaperiode. Marjan vertelt dat ze die als een hele creatieve periode heeft ervaren. “Vrijwel niemand in de horeca of foodproductie is bij de pakken neer gaan zitten. Iedereen nam meteen de uitdaging aan om nieuwe wegen te onderzoeken om verder te gaan. Ieder op zijn eigen manier”. Nancy deelt deze mening met haar bewondering voor de toffe initiatieven, die ontstaan zijn door de crisis. Daarnaast beschrijft ze ook een gevoel van trots op de creativiteit, inventiviteit en saamhorigheid die Nederland heeft laten zien. Iedereen was bereid elkaar te helpen en elkaar een hart onder de riem te steken. “Op Culy zijn we meteen met een liveblog gestart om al die initiatieven in kaart te brengen en mensen op te roepen om ze te steunen”, zegt Nancy. Het gevoel van ‘samen staan we sterk’ was groter dan ooit.

Lokale initiatieven
Een specifiek project die de aandacht van Marjan trok kwam van 4850, een koffie- en wijnbar in Amsterdam. 4850 stak namelijk de handen uit de mouwen voor het zorgpersoneel van het OLVG-ziekenhuis, in de vorm van ‘caffè sospeso’ (uitgestelde koffie). Elke gast die een kop koffie bestelde bij deze gezellige koffie-en wijnbar, kon een extra kop koffie doneren aan het zorgpersoneel van het OLVG-ziekenhuis, als bedankje voor hun harde werk toen de coronapiek het hoogst was. “De crisis heeft ons als consument ook iets anders doen beseffen. Het schijnt een licht op kleine, lokale initiatieven die het nu extra moeilijk hebben en waarvan we beseffen dat we ze niet kwijt willen”, legt Nancy uit. Mensen deden echt hun best om de kleinere, lokale ondernemers te ondersteunen door bijvoorbeeld groenten en fruit af te halen dat anders vernietigd zou worden. Door het feit dat iedereen meer thuis heeft gezeten, zijn mensen zich ook meer gaan verdiepen in de producten die zij kopen.

Initiatieven van de horeca
Een ander aspect dat Marjan opviel, was de switch in de gerechten die de restaurants aanboden. Restaurants luisterden naar hun gasten en hun bijbehorende behoeftes van dat moment: comfortfood. Veel horeca stapte (tijdelijk) over op het bieden van troosteten. Overal in Amsterdam werden houtoven pizza’s gebakken, en zelfs Noma in Kopenhagen (**) verkocht tijdelijk cheeseburgers. Omdat de restaurants natuurlijk gesloten waren, werden er allerlei thuisbezorgd- en ophaalinitiatieven bedacht. Op veel plekken kon nu eten afgehaald worden: de kwaliteitshoreca, kwaliteitsbakkers, vissers, groentehandelaren, wijnhandelaren enzovoorts.

Initiatieven in de foodproductie
“Naast alle initiatieven van de horeca heeft men in de foodproductie ook niet stilgezeten!”, oppert Marjan. Van de ingrediënten die niet werden verkocht aan de gesloten horecagelegenheden, werden maaltijden bereid voor de zieken, het zorgpersoneel en thuislozen. Daarnaast werden groothandels opengesteld voor consumenten zodat er zo min mogelijk voedsel verspild zou worden en werden producten zelfs afgeleverd bij de consument thuis. Dit bracht mooie, nieuwe samenwerkingen tussen ambachtelijke voedselproducenten onderling tot stand, zoals de creatie van borrelpakketten, krababonnementen en broodpakketten.

Nancy is van mening dat zelfgemaakte en geconserveerde producten (zoals jam, olie, dranken en ingelegde groenten) veel meer focus zullen krijgen in de toekomst. Restaurants en producenten leverden in de afgelopen tijd producten (in de vorm van afhaalmaaltijden of boxen met delicatessen) die ze al voor de crisis hadden ingemaakt, vaak ook van food waste. “In een periode waarin de productie of leveringen stilvielen, hadden lokale ondernemers deze producten nog wel”, vertelt Nancy. Marjan verwacht dat de nadruk in de foodproductie nog meer komt te liggen op gezondheid, hygiëne en veiligheid – de drie pijlers van deze periode”. Ze verwacht verandering in de bereiding van het voedsel, net als het voedsel dat consumenten eten. Zelf hoopt Marjan ook dat producenten meer zullen nadenken over alternatieven voor vlees.

Positieve veranderingen
Marjan vertelt ook over andere opvallende positieve veranderingen die ze is tegengekomen. “Er werd veel meer rechtstreeks met de consument gecommuniceerd, via social media, WhatsApp of andere online platforms. Op deze manier was er veel meer aandacht voor service en voor wat de consument écht wilde. Er werd niet snel ‘nee’ verkocht, want dat kon niemand zich veroorloven”, zegt Marjan. De creativiteit die heel duidelijk zichtbaar was, bleef Marjan verbazen. “Soms werd de productie helemaal omgegooid. Zakte de alcoholverkoop in? Dan werd er in plaats daarvan handgel gemaakt. Kon men niet naar de cocktailbar komen omdat die gesloten was? Dan werden cocktails ingeblikt en thuisbezorgd zoals bar Duke of Tokyo deed in Amsterdam”. Verder was er een duidelijke opbloei te zien van diepvriesproducten, waardoor de verkoopperiode verlengd kon worden en de verkooppunten konden worden uitgebreid. “Ambachtelijke kwaliteit in convenience diepvries-uitvoering wordt op deze manier behouden”, verklaart Marjan.

Een tip voor beginnende ondernemers
Nancy en Marjan geven beiden nog een duidelijke tip voor de beginnende ondernemers: “Ga ervoor, want the only way is up!”, zegt Marjan. Daarnaast is flexibiliteit ontzettend belangrijk omdat we met deze crisis zien hoe cruciaal het is dat je niet vastloopt met je product of productie bij een plotse verandering in de economie en/of maatschappij. Het is belangrijk dat je snel op een nieuwe of veranderende vraag kunt inspelen. Nancy voegt daaraan toe dat als je eenmaal je formule of concept hebt gevonden je er nog lang niet bent. “Ondernemen betekent jezelf constant opnieuw uitvinden, meebewegen, inspelen op vraag en aanbod en de tendens. Dat komt voor een groot deel ook neer op kansen zien of creëren”. Daarnaast is het geen gek idee om andere ondernemers op te zoeken en te kijken hoe jullie elkaar kunnen helpen of versterken. Samenwerken kan een tal van mooie dingen opleveren.

Jouw toekomst met Amsterdam Food Pitch
Met betrekking tot Amsterdam Food Pitch verwachten beide vrouwen een ander soort inschrijvingen dan voor de start van de corona. Nancy verwacht producten of diensten die aan verandering onderhevig zijn, en daarmee kunnen inspelen op een behoefte. “Ik denk dat we nu meer dan ooit beseffen dat je er met een leuk of lekker product alleen nog niet bent”, legt ze uit. Daarnaast hoopt ze dat er initiatieven ontstaan die creatief zijn met voedselverspilling. “Goed voedsel weggooien kunnen we ons niet meer permitteren, zeker niet in crisistijd”, aldus Nancy. Volgens Marjan komen er producten die nog meer gericht zijn op gezondheid, hygiëne, veiligheid en comfort. En stiekem hoopt ze persoonlijk dat er meer alternatieven voor plastic verpakkingen komen. “Want op dat gebied was het een desastreuze periode”, volgens Marjan.

Ook in deze periode staat Amsterdam Food Pitch voor jou en jouw product klaar. Ons team van food experts staat te trappelen om mooie producten een kans te geven en jou te helpen in het proces van het op de markt brengen van je product. Inschrijven kan tot 10 augustus 2020 via onze website. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.