De finalisten zijn bekend en wij zijn erg benieuwd naar hun verhaal! Waar komt de inspiratie vandaan? Hoe zien zij de toekomst voor hun product en wat voor mooie ervaringen hebben zij al meegemaakt?
Hieronder lees je de verhalen van Charly’s All is Fair, Freshdrip, Groenteburgers en Knafeh!
Charly’s All is Fair
“Duurzame vegan kaas met een uitstekende smaak”
In 2013, toen Charlotte als Food & Beverage manager werkte, waren de opties voor mensen met bepaalde allergieën of dieetwensen enorm beperkt. “Ik vond dit erg ongastvrij!”, zegt Charlotte. Zij is Charly’s All is Fair begonnen om mensen weer bij elkaar te brengen door middel van lekker, biologisch en plantaardig eten. De reacties waren positief en zo bleek de vraag naar plantaardige kaas groot. Dat was voor Charlotte genoeg reden om de Charly’s All is Fair te ontwikkelen. Met Charly’s wil zij een inspiratiebron zijn voor reguliere- en biologische foodmerken, dat het ook op een andere manier kan. De belangrijkste kenmerken van Charly’s zijn volgens Charlotte; hoge kwaliteit, een eerlijk proces, pure ingrediënten en de producten hebben een clean label. Wat wordt hier precies mee bedoeld? De basis van het product bestaat uit biologische cashewstukjes afkomstig van hun boerencoöperatie in Burkina Faso. “Wat ik het allermooist vind is de pure blijdschap van mensen als ze onze Charly’s proeven tijdens beurzen, en vervolgens een volledig pakket mee naar huis nemen. Daar word ik echt gelukkig van!”, vertelt Charlotte. Meer weten? Bekijk de pitch hier!
Freshdrip
“In een oogwenk altijd een goede kop verse koffie voorhanden”
Goede koffie is belangrijk, dat vinden wij allemaal wel toch? “Elke keer als ik op reis ga neem ik altijd een koffiemolen, een dripper, een weegschaal en zakjes koffie mee omdat ik altijd bang ben dat de koffie verschrikkelijk is waar ik heen ga”, aldus ondernemer Alex. Hij kwam het idee in 2016 in Japan tegen maar daarbij was de koffie matig. Dit kon hij beter! Eenmaal terug in Nederland, heeft hij deze plannen doorgezet en is daar een prachtig innovatief product met lekkere koffie uit gedruppeld. Het enige wat je nodig hebt is je eigen favoriete mok en heet water, zo kun je overal een verse kop koffie maken. Alex ziet de toekomst van Freshdrip graag meer in hotels zodat deze afscheid kunnen nemen van instantkoffie of cups en de gasten een echt uniek koffiemomentje kunnen aanbieden. Daarnaast zou hij graag zijn eigen inpakmachine aanschaffen zodat hij zelf de zakjes kan produceren. De hoogtepunten van Freshdrip zijn de innovatie en het gemak van het product. “Je hebt nog nooit zo snel en simpel een verse kop koffie bereid die elke keer weer goed smaakt”, zegt Alex. “Wij werken alleen met single origin koffiebonen uit twee landen, Colombia en Ethiopië waar de beste koffie vandaan komt”, vertelt Alex. Na de lancering in 2017 liep Alex de prachtige foodhal van Harrods in Londen binnen en wilde graag met Freshdrip in het koffieschap terechtkomen. Volgens een medewerker van Harrods was dit bijna onmogelijk omdat Harrods alleen het eigen merk verkoopt. Dat hield Alex niet tegen en kwam toch in contact met de inkoper, die erg onder de indruk was. Een maand later lag Freshdrip bij Harrods. “Nothing is impossible!”, aldus Alex. Meer weten? Bekijk de pitch hier!
Groenteburgers
“Gemaakt met zoveel mogelijk groente van Hollandse bodem”
Geloof het of niet, maar de inspiratie voor Groenteburgers kwam uit een kookboek uit de jaren 70. De Groenteburgers van Marjolijn zijn niet voorgegaard en bevatten geen bindmiddelen, hierdoor is de smaak veel beter. Doordat de burgers na bereiding direct worden ingevroren, blijven de voedingswaarden en smaak goed bewaard. De productieketen is dan ook heel kort. De ene dag wordt de groente geoogst en de andere dag direct verwerkt. Een goede samenwerking met de lokale telers is een belangrijk kenmerk. De droom van Marjolijn is om nog meer hectares land te hebben, waardoor zij meer soorten groenten kunnen telen. “Het zou mooi zijn, als we met de burgers niet alleen in de Bollenstreek mensen enthousiast maken, maar in heel Nederland”, vertelt Marjolijn. Dat het een product wordt voor iedereen en niet alleen voor vegetariërs en veganisten, onderdeel van een sportdieet is en dat het in restaurants net zo ‘veilig’ wordt als de keuze voor een stukje vlees. Door deze coronaperiode verkochten de groenteburgers helaas minder goed bij de horeca. Maar uiteindelijk is de crisis toch een mooie kans voor hen geworden; “Ik kreeg in deze tijd twee extra vertegenwoordigers erbij, omdat hun eigen werk door corona nagenoeg stillag. Twee redelijk jonge fanatieke vleesliefhebbers. Ze zaten alleen maar grappen te maken over mijn burgers en vonden deze maar geitenwollen-sokken-burgers. Ik heb toen voor hen allebei een paar geitenwollen sokken gekocht. Ze konden de grap wel goed waarderen. Met de sokken aan zijn ze toen met de groenteburgers op pad gegaan!”, aldus Marjolijn. Meer weten? Bekijk de pitch hier!
Knafeh
“Een handgemaakte delicatesse uit het Midden-Oosten”
Guy en Inbal zijn opgegroeid in het Midden-Oosten waar ook hun inspiratie vandaan komt voor dit heerlijke product. Knafeh is iets wat onmisbaar is in de Midden-Oosterse keuken. Het is een populair dessert dat je kunt vinden in bijna elk restaurant en op lokale markten. Daarom was het dan ook hun ambitie om de ambachtelijke smaken naar Amsterdam te brengen, een perfecte match! Het product bestaat uit zoete, hartige, knapperige en zachte laagjes met verschillende smaken die bij elke hap voor een explosie zorgen. Het lijkt een aparte toevoeging mozzarella in een dessert. Een zekerheid of dit product bij de Nederlanders wel zou aanslaan was er dan ook niet, maar Guy en Inbal hadden alle vertrouwen. “Je hebt maar één hapje nodig om verliefd te worden op dit product”, zeggen zij trots. Elke Knafeh wordt met veel zorg met de handgemaakt en kost dus ook veel tijd. Het heeft maanden geduurd voordat zij de precisie hadden bereikt die zij wilden voor het recept, de verpakking en de branding, waar zij nu erg trots op zijn. “Een paar maanden geleden besloten wij onszelf uit te dagen en onze Knafeh aan te bieden aan de eigenaren van de poffertjeskraam op de Albert Cuyp markt – onze favoriete Hollandse lekkernij. De reactie die wij kregen deed ons een week lang glimlachen en vooral: een week later bestelden zij meer Knafeh – voor ons betekent het de wereld!”, vertellen Guy en Inbal. Meer weten? Bekijk de pitch hier!
Wat een inspiratie, mooie ervaringen en leuke verhalen van onze eerste vier finalisten! Heb jij al gestemd op jouw favoriet? Dit kun je hier doen!