Maak kennis met deze vier finalisten van Amsterdam Food Pitch 2020!

De finalisten zijn bekend en wij zijn erg benieuwd naar hun verhaal! Waar komt de inspiratie vandaan? Hoe zien zij de toekomst voor hun product en wat voor mooie ervaringen hebben zij al meegemaakt?
Hieronder lees je de verhalen van Leppa Limo, K.I.R.S. crostini, Max&Bien en SauerCrowd!

Leppa Limo
“Gemaakt van applebones en 100% natuurlijk”

Toen ondernemer Rutger in contact kwam met een appelboer hoorde hij dat de schillen en klokhuizen van de appels worden verbrand, terwijl daar de meeste vitaminen in zitten. Dat is niet alles, jaarlijks wordt er voor 644 miljoen kilo aan groente en fruit verspild. Met die gedachte in hun achterhoofd zijn Rutger en Liselotte gaan kijken wat er te brouwen valt van het restproduct van de appel. Wat blijkt? Het is rest die dorst lest. Superlekker en verfrissend dus! Leppa Limo is uitgegroeid van hobby naar een serieuze onderneming, waarbij een hoop komt kijken. Het doel is om uiteindelijk drie smaken op de markt te brengen en om geserveerd te worden in elke hotspot in Nederland en op termijn ook in Australië. Zomers in Nederland, ‘s winters in Australië. “Leppa is fris, simpel en juist daarom zo bijzonder. Dit komt terug in het design, de smaak en het verhaal”, vertelt Rutger. Leppa heeft een laag suikergehalte en is 100% natuurlijk. Op dit moment stromen de aanvragen vanuit de horeca binnen, maar Rutger en Liselotte zien dit pas als het begin. Het advies dat Rutger op dag 1 kreeg van de appelboer staat nog steeds elke dag centraal in alles wat zij doen: maak het jezelf zo moeilijk mogelijk, om jezelf te onderscheiden van de rest. “Het blijft leuk als mensen er na een poosje achter komen dat Leppa gewoon appel andersom gespeld is. De verbaasde blikken zijn goud waard”, vertelt Rutger. Meer weten? Bekijk de pitch hier!

K.I.R.S. crostini
“Crostini’s zoals je ze nog nooit hebt geproefd”

Ondernemer Kirstin kwam op haar 21e in Amsterdam wonen en werkte in een lokaal café, waar ze een borrelhapje hadden dat bestond uit een aantal crostini’s met verschillende toppings. Deze hapjes waren erg populair en zo begon Kirstin ze thuis ook voor borrels en feestjes te maken. “Na wat omzwervingen begon ik mijn eigen cateringbedrijf, KirsKookt, waarvoor wij al tientallen jaren crostini’s voor verschillende foodevents bakken”, vertelt Kirstin. Op deze events kregen zij veelal de vraag waar de lekkere toastjes vandaan kwamen en zo ontstond het idee om deze te gaan verkopen. Op dit moment produceert zij de crostini’s zelf en heeft ze een aantal afnemers. “Binnenkort is onze productieruimte klaar en kunnen wij nog meer produceren en verkopen via onze webshop”, aldus Kirstin. Een belangrijk kenmerk van het product is de eenvoud. “Er zijn zoveel soorten toastjes te koop, maar niets smaakt zoals onze crostini’s. Dat komt door de olie die we gebruiken en de bakmethode, hierdoor is het geen bleek kartonnen toastje”, vertelt Kirstin. Op dit moment werken zij hard om de crostini’s in de winkel te krijgen omdat er veel vraag naar is. Meer weten? Bekijk de pitch hier!

Max&Bien
“Plantaardige boters in twee smaken; naturel en zeewier”

Wie houdt er nou niet van roomboter? Lekker smeuïg en zout, de ideale combinatie. Maxine en Jobien zijn lang op zoek geweest naar een plantaardige versie die net zo lekker is als de dierlijke variant, maar helaas zonder succes. Daarom hebben zij hem zelf ontwikkeld. De plantaardige boter smelt lekker op een versgebakken broodje en de zeewier variant is extra kruidig en ziltig. In Nederland zijn zij nog nergens een lekkere plantaardige roomboter tegengekomen en vinden zij ook dat het tijd is voor verandering. Maxine en Jobien hebben als ambitie hun boter overal in Nederland op het menu te zien, maar vooral in de grote steden. “Wij vinden het belangrijk dat mensen niks hoeven te missen als ze voor een plantaardig product kiezen”, vertelt Jobien. Over het algemeen hebben mensen vaak niet door dat ze plantaardige boter eten als ze die van ons proeven. Daarbij komt ook vaak de realisatie dat je helemaal niet vegan hoeft te zijn om af en toe te kiezen voor een plantaardig alternatief, zolang het maar lekker is. “Doel bereikt vinden wij!”, zegt Jobien trots. Meer weten? Bekijk de pitch hier!

SauerCrowd
“De lekkerste gefermenteerde groenten”

Ondernemer Moritz heeft jarenlang in Michelin sterrenkeukens gewerkt waar hij zijn passie voor fermenteren heeft ontwikkeld. De link van het fermenteren en de positieve gezondheidseffecten ervan werd pas duidelijk tijdens zijn studie en werk in Nederland. Moritz is SauerCrowd begonnen met de missie: het immuunsysteem boosten met gezonde en heerlijke gefermenteerde groentes. Probiotische, biologische en gefermenteerde producten zijn in veel landen al een standaardproduct bij de bewuste consument. De ambitie van SauerCrowd is dan ook om marktleider te worden in deze categorie in heel Europa. Ze geloven dat ze de consument kunnen helpen om een optimale gezondheid te bereiken met voedsel dat lééft, vol met goede bacteriën in plaats van voedsel vol conserveermiddelen. “De manier waarop wij fermenteren is uniek. We hebben afgelopen jaar veel geëxperimenteerd en ervoor gezorgd dat er een hoge hoeveelheid darmvriendelijke bacteriën ontwikkeld kon worden in het fermentatieproces”, vertelt Moritz. Vergeleken met andere producenten van kimchi, zuurkool en salsa merken, focussen zij zich echt op de combinatie van smaak, duurzaamheid en gezondheidsvoordelen. Een belangrijk punt voor hen hierin is dat zij meer dan een producent/bedrijf zijn. “We verzamelen een crowd van enthousiaste mensen om ons heen (changemakers) die ook een gezonder voedselsysteem willen zien. Met hen delen wij onze kennis over de relatie tussen ons spijsverteringsstelsel en onze mentale gezondheid. Meer weten? Bekijk de pitch hier!

Wat een inspiratie, mooie ervaringen en leuke verhalen van deze laatste vier finalisten! Nu je kennis hebt gemaakt met alle 12 ondernemers is het tijd een favoriet te kiezen. Heb jij al gestemd op jouw nummer één? Dit kun je hier doen!