Maak kennis met deze vier finalisten van Amsterdam Food Pitch 2020!

De finalisten zijn bekend en wij zijn erg benieuwd naar hun verhaal! Waar komt de inspiratie vandaan? Hoe zien zij de toekomst voor hun product en wat voor mooie ervaringen hebben zij al meegemaakt?

Hieronder lees je de verhalen van Karma Shoarma, Lisa’s Choice Vegan Gebak, Pacha de Cacao en Seamore’s Seaweed Chips!

Karma Shoarma
“Vegan shoarma waar je meer van wilt”
Toen Marcel, Pascal & Hidde in 2018 door het grote festival Lowlands werden gevraagd om de meest duurzame snack te ontwikkelen, gingen zij deze uitdaging vol enthousiasme aan. Voor dit evenement vonden zij shoarma wel een hele goede optie, maar moet daar altijd vlees in? Het antwoord is; natuurlijk niet! “Wij geloven dat we met zijn allen de planeet een beetje beter kunnen ‘eten’, door iedereen te laten ervaren hoe lekker plantbased streetfood kan zijn” vertelt Marcel. Daarbij komt dan ook de ambitie om het grootste plantaardige kebabmerk ter wereld te worden. De mannen zijn druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe smaken en andere producten die dicht in de buurt van shoarma en kebab liggen. Zij vinden dat smaak op nummer één moet staan. Als je die niet goed krijgt, dan doen alle andere zaken er niet toe. “Als ‘vleesvervanger’ sta je vaak, in het hoofd van de consument, al een puntje achter en dus moeten wij mensen laten ervaren dat het net zo lekker is, of zelfs lekkerder kan zijn dan ‘normale’ shoarma”, legt Marcel uit. Veel vleesvervangers zijn tegenwoordig gebaseerd op soja. Karma Shoarma gebruikt voor hun product uitsluitend Hollandse granen en groenten, met knolselderij als belangrijkste ingrediënt. Daarnaast zit het ook boordevol eiwitten en produceren zij 52% minder CO2 dan bij traditionele shoarma. “We krijgen gelukkig heel vaak verbaasde reacties van carnivoren als ze ons product proeven. Mensen geloven gewoon niet dat het geen vlees is. Dat is natuurlijk altijd heel mooi om te zien!”, aldus Marcel. Meer weten? Bekijk de pitch hier!

Lisa’s Choice Vegan Gebak
“Glutenvrij en vegan gebak in twee heerlijke smaken”
Eigenaresse Edith leidt een huishouden vol foodies! Toen haar dochter Lisa glutenvrij moest gaan eten gingen zij de uitdaging aan, want hoe moeilijk kon het zijn? Dit viel erg tegen en er was een groot gemis aan gezonde opties. Veel producten bevatten E-nummers, veel suiker en zout om het product smaak te geven. “Dat mensen dit aten, kon ik mij eigenlijk niet voorstellen”, vertelt Edith. Met Lisa’s Choice wilden zij het liefste allergenenvrije, vegan producten ontwikkelen. Dit is gelukt! Deze gebakjes zijn een unieke combinatie van glutenvrij, vegan, zo gezond mogelijk en erg lekker. “De mooiste reactie die ik ooit heb gekregen, was van een meisje op de Horecava. Zij wilde eerst echt niet proeven, bang om teleurgesteld te worden na alle tegenvallende gebakjes die zij al had geproefd. Ik heb heel erg mijn best moeten doen om haar zo ver te krijgen om één van onze gebakjes te proeven. Zij kreeg tranen in haar ogen, waar ik wel erg van schrok! Gelukkig was dit van geluk”, vertelt Edith. In de finale terechtkomen van Amsterdam Food Pitch is dan ook een prachtige kroon op hun ambitie om henzelf iedere keer weer uit te dagen om heerlijke en kwalitatieve glutenvrije- en vegan producten te blijven ontwikkelen! Meer weten? Bekijk de pitch hier!

Pacha de Cacao
“Een cacao sapje vol energie”
Verse cacao juice is een nieuw drankje dat gemaakt wordt uit het ‘restproduct’ van de cacaovrucht. Ondernemer Marika werkt in de cacao-industrie waar zij als adviseur de cacaoketen helpt te verduurzamen. Haar focus is altijd om een positieve impact te maken bij cacaoboeren. Het idee voor Pacha de Cacao kwam uit één van haar reizen naar Ecuador, waar Marika na een lange tocht aankwam bij een cacaoboer. Hij zag dat het een zware tocht was geweest en vertelde dat het pulp uit de cacaovrucht voor energie zorgt. Dit was inderdaad het geval en nu twee jaar later heeft Marika er een heerlijk drankje van gemaakt. Het is 100% natuurlijk en wordt gemaakt van een ‘restproduct’ wat zij de twee belangrijkste kenmerken vindt. Ook de samenwerking met de cacaoboeren mag worden geprezen. Zij werken direct met hen samen en zo krijgen de boeren zelfs een bedrag voor de pulp, waar ze voorheen niet voor betaald werden. “Toch is het drinken van de cacao pulp geen nieuw gegeven. De mensen die ruim 5.000 jaar geleden in Ecuador woonden, deden dit al! Ik vind het zo bijzonder dat we een eeuwenoude traditie uit de Zuid-Amerikaanse landen nu nieuw leven in gaan blazen. Het is een herontdekking”, vertelt Marika trots. Op dit moment komt Pacha de Cacao in drie fruitige smaken als mango, ananas en lychee. “Ik sprak met iemand die al ruim 30 jaar in de cacaowereld werkt. Toen hij mijn cacao juice proefde was hij even stil en kreeg een glimlach op zijn gezicht. “Dit heb ik in al die jaren nog nooit geproefd!”, zei hij. Zo’n mooie en oprechte reactie”, zegt Marika. Meer weten? Bekijk de pitch hier!

Seamore’s Seaweed Chips
“Some seaweed, we seamore”
De oprichting van Seamore was eigenlijk een ongelukje. De eigenaar at zeewier maar dacht dat het pasta was en zo begon de inspiratie voor zijn missie: toepassen van zeewier om ons favoriete eten te upgraden. Toen zij net klaar waren met de ontwikkeling van zeewier wraps, sneed een stagiair deze wrap in driehoekjes en bakte deze: zo ontstonden de eerste zeewier tortillachips. “Met onze zeewierchips willen we het makkelijk en leuk maken voor restaurants en bars om hun menu groener te maken. Letterlijk en figuurlijk”, vertelt ondernemer Willem. Hij heeft de ambitie dat iedereen straks om ‘groene nachos’ vraagt. Verder zijn zij bezig met het ontwikkelen van twee nieuwe spannende smaken en een mini verpakking om handig mee te nemen. Wat maakt dit product zo uniek? Het bestaat voor 35% uit zeewier, wat één van de meest duurzame producten is op aarde. Het heeft de zon en de zee nodig om te groeien, meer niet. Een leuk feitje over de chips, er zitten twee soorten zeewier in die samen tot de beste combinatie van smaak en voedingsstoffen leidt. Meer weten? Bekijk de pitch hier!

Wat een inspiratie, mooie ervaringen en leuke verhalen van deze vier finalisten! Heb jij al gestemd op jouw favoriet? Dit kan je hier doen!