Food voorspellingen!

Food trends 2019Een nieuw jaar start niet alleen met goede voornemens, maar vaak ook met een hoop voorspellingen. Een van die voorspellingen gaat natuurlijk over nieuwe trends op het gebied van eten en drinken. Wat gaan we massaal nuttigen in 2019 en waar zijn we helemaal op uitgekeken? Online zijn de meningen verdeeld en vind je tientallen lijstjes die gaan over de foodtrends van 2019. Wij kozen de trends uit die ons wel bevallen en die wij graag terugzien dit jaar!

  •  ‘Low or no’. Cocktails en drankjes met minder of geen alcohol. Cocktails zonder alcohol, ook wel mocktails genoemd, worden steeds feestelijker en smaakvoller. In veel gevallen zijn ze niet eens meer te onderscheiden van alcoholhoudende cocktails. Behalve dus dat deze variant gezonder is en je na het drinken zonder twijfel in de auto mag stappen. We like!
  • De hotdog is de hamburger van dit jaar. Enkele jaren geleden kenden Nederlandse consumenten de hamburger alleen als fastfood product met kunstmatige toevoegingen. Tegenwoordig heeft menig goed restaurant een premium butcher burger op zijn menukaart had staan. In 2019 is de hotdog toe aan deze upgrade.
  • Foodswapping. Foodswaps zoals courgetti als vervanger voor spaghetti is inmiddels al een grote favoriet. Pizza’s met een bodem van bloemkool of rode biet gaan ook een grote vlucht maken in 2019. Bij foodswaps vervang je een basisingrediënt voor een gezonder ingrediënt waardoor bijvoorbeeld het aantal calorieën in een gerecht lager wordt of maak je een maaltijd vezelrijker.
  • Luxe snoepen! Dit is zeker een van onze favorieten. Volgens patissier Hidde de Brabander belonen we onszelf steeds vaker ‘traktatievoer’ voor steeds gezondere en bewuste eetgewoonten. In 2019 gaan we voor snoep van kwaliteit en craftsmanship. De trend heerst al in Scandinavië waar handgemaakte drop en culinaire karamel in populariteit omhoogschieten.
  • Meer vegetarisch vlees. Deze trend zet door dit jaar en zal naar ons inzicht grote stappen gaan maken. Vega vlees wordt vooral steeds lekkerder en kwalitatief beter, waardoor meer foodies er verknocht aan zullen raken. Let’s go!

Nieuwe trends kunnen in de loop van het jaar nog altijd ontstaan. Wellicht wel door een van onze deelnemers aan Amsterdam Food Pitch dit jaar. Houd ze in de gaten!