Tjitze van der Dam

Tjitze van der Dam

Hi Tjitze. Komen mensen wel eens naar je toe met de vraag of je hun product wilt gebruiken in de keuken?
‘Af en toe komen kleine entrepreneurs naar me toe met bijvoorbeeld hun zelfgemaakte granola of olie. Superleuk om alle initiatieven te zien, proeven en te ervaren. De stap naar haalbaarheid voor de (horeca)markt is hierna echt de uitdaging voor kleine creatieve ondernemers. Hier moeten en kunnen we elkaar meer in ondersteunen dan we nu al doen.’

Wat is je guilty pleasure op culinair gebied?
‘Dat zijn er meerdere, maar je kunt me wakker maken voor een warme vacherin mont d’or met versgebakken zuurdesembrood. Zo lekker!’

Wat gaat Amsterdam op culinair gebied brengen in 2018?
‘Ik denk dat de Dutch Cuisine nog meer zijn opmars gaat maken, steeds meer chefs geloven in deze principes. Er worden zoveel mooie producten in Nederland verbouwd, ook de diversiteit stijgt ontzettend. Wat de afgelopen jaren al flink steeg, was de eenvoud en de puurheid van gerechten. #geengeklootopjebord.’

Wat verwacht je van de Amsterdam Food Pitch?
‘Een sterk deelnemersveld met goede pitches die het ons als jury heel erg moeilijk gaan maken. Ik hoop daar zo op! Dat betekent namelijk dat Nederland zich op foodgebied nog meer ontwikkelt en vooruitstrevend is.’

Waar ga je op letten tijdens de jurering?
‘Originaliteit, haalbaarheid en vooral kwaliteit. Er moet voldoende vertrouwen zijn in de haalbaarheid van het project, evenals de constante kwaliteit die de klanten zullen eisen.’

Heb je zelf huisgemaakte brouwsels op de plank staan?
‘Zeker weten! Ik heb altijd een zoetzuurmarinade in de kast staan en in de winter maak ik zelf piccalilly. Ook ligt er in mijn vriezer altijd zelfgemaakte soep; pompoen en tomaat zijn mijn favorieten. Die recepten vind je terug in mijn boek Hollandse klassiekers anno nu.’

 

Doe jij al mee? Zet jij je passie om in harde centen? Inschrijven kan nog tot en met 22 maart!

Culinaire groeten van het Amsterdam Food Pitch-team

www.amsterdamfoodpitch.nl