Winnaars 2019

De winnaars van 2019

Winnaars van de Amsterdam Food Pitch 2019
Winnaars van de Amsterdam Food Pitch 2019

Het jaar 2019 was een zeer succesvol jaar voor de Amsterdam Food Pitch! De inschrijvingen bleven maar binnenstromen. Dit maakte het voor de jury extra interessant met de vele innovatieve producten die voorbij kwamen. Dit evenement groeit jaar op jaar gestaag met meerdere inschrijvingen, publieksinteresse en media aandacht. Hoogste tijd om de grote winnaars van de Amsterdam Food Pitch nog voor de laatste keer in de spotlight te zetten!

Wij hebben ook dit jaar weer vier prijzen mogen uitreiken. Naast het lekkerste product van 2019 hebben wij ook andere prijzen klaarstaan voor het duurzaamste product, lekkerste product voor de retail en de publieksprijs!

Lekkerste product van 2019:

True Food Flavours is bedacht door Dave Hurkmans. Dit is een product van gemalen groenten en gedroogd fruit die voornamelijk kan worden gebruikt bij het opmaken van gerechten of bij het toevoegen van bepaalde smaken aan het gerecht. Dit product wordt dan ook in vele smaken geproduceerd als peer, mango, appel, sjalot, knoflook maar ook rode biet!

Ideaal voor de restaurants die veel waarde hechten aan het uiterlijk van hun gerecht! Maar ook voor degenen die dit soort smaken willen toevoegen aan hun gerecht zonder de textuur erin mee te nemen.

True Food Flavours winnaar Amsterdam Food Pitch 2019
Dave Hurkmans met verschillende True Food Flavour smaken

Dit product is puur natuur waardoor er geen kleur- en smaakstoffen nodig zijn om smaak te geven aan een gerecht of het bereiden van een ander product. Daarom is dit een ideale (vegan) vervanger voor dit soort chemische stoffen die tegenwoordig overal in zitten verwerkt. Neem een kijkje naar de smaken die beschikbaar zijn.

Dit innovatieve en unieke product viel zo in de smaak bij de jury dat ze uiteindelijk deze als winnaar hebben uitgeroepen. Ben je benieuwd naar Dave zijn pitch? Kijk dan hier

Duurzaamste Product van 2019:

Choonk Botanic Bites… Misschien nog niet zo bekend maar wij zijn ervan verzekerd dat dit een wereld veranderend product is. Deze is namelijk gemaakt van oesterzwamvoetjes. Dit zijn paddenstoelen die zeer taai zijn en daarom willen weinig partijen deze afnemen en in hun assortiment opnemen. Zonde! Want dit is voedselverspilling wat we juist willen tegengaan. Jaarlijks gaat er zo’n 305 ton per jaar de prullenbak in terwijl er hele lekkere dingen van gemaakt kunnen worden.

Botanic Bites Oesterzwamvoetjes
Doreen Westphal met haar Botanic Bites creatie

De Choonk Botanic Bites zijn nu al verkrijgbaar en er wordt hard gewerkt om meer soorten bites aan het botanic assortiment toe te voegen. Doreen maakt er lekkere worstjes, bitterballen of burgers van. Een ideale vleesvervanger terwijl er geen gluten of soja inzitten. Misschien dat je nu wel kunt begrijpen dat de jury de Choonk Botanic Bites heeft gekozen tot duurzaamste product van 2019! Ben jij benieuwd naar haar hoe zij haar pitch heeft neergezet? Klik dan hier!

Publieksprijs van 2019:

Ook laten wij het publiek hun zegje doen tijdens dit evenement en daarom heeft het publiek ook de kans om te stemmen op het product die zij het beste vinden. Dit jaar heeft de Plant Based Cheese van Brad Vanstone overduidelijk gewonnen met wel 1200 stemmen!

Plant Based Cheese van Brad Vanstone
Brad Vanstone met zijn product “Plant Based Cheese”

Plant Based Cheese is een kaasvervanger dat gemaakt is van plantaardige ingrediënten. Wacht… kaas van planten? Je hoort het goed. Brad Vanstone maakte gebruikt van het feit dat noten genetisch identiek zijn aan melk als je het hebt over de proteïne, vetten en koolhydraten. Als je deze samen mengd vormt er zich een soortgelijke textuur als van melk. Met deze melk kan je de antieke processen gebruiken om kaas te maken zoals het rijpen en de fermentatie. Ook Brad Vanstone heeft zijn speech gedaan tijdens de Amsterdam Food Pitch die je hier kunt zien en horen wat hij te vertellen heeft.

Lekkerste product voor Retail 2019:

Het lekkerste product voor de consument was dit jaar een product die uiteindelijk in de schappen van de Bijenkorf is beland, genaamd Gebbetje. Lars en Ghislaine zijn de gemeentearchieven ingedoken om authentiek Amsterdams snoep te vinden voor hun inspiratie maar dat was er niet. Zij vonden het dus de hoogste tijd om zelf het heft in handen te nemen en een echt Amsterdams-authentiek hard snoepje (oftewel “hopje”) te maken.

Gebbetje Amsterdams Snoepje
Lars Meekel met zijn Amsterdamse snoepjes

Ze liggen tegenwoordig in de schappen van de Bijenkorf en Amsterdam is weer een stukje geschiedenis rijker. Ze kunnen het geheime recept helaas niet verklappen maar kunnen wel meegeven dat dit hopje gember en kaneel bevat.